martes, 10 de junio de 2014

Presentació de la campanya “Declara’t a Catalunya. Cap a la hisenda pròpia”

Dos representats de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Marcel Padrós (col·legiat) i Xavier Vidal, han presentat al Col·legi el 19 de maig la campanya per fer arribar a la Generalitat una còpia de la declaració de l'IRPF corresponent a 2013 i, així, facilitar informació que podria necessitar la futura agència tributària catalana si Catalunya esdevé properament un estat independent. 


Padrós ha explicat que aquesta campanya continua la que es va posar en marxa el 2012, en què es demanava presentar la declaració de l'IRPF a l'agència catalana de tributs i que va comportar certs problemes tècnics en ser l'administració catalana qui presentés posteriorment la declaració a l'AEAT. Ara es demana que es presenti la declaració d'acord amb la legalitat vigent, és a dir, a l'AEAT, però presentant una còpia, de manera voluntària, a les oficines que l'agència de tributs té arreu de Catalunya o bé a les més de 80 oficines de recaptació de les diferents diputacions (amb les quals ha arribat a un acord). A Catalunya hi ha 9 milions de declarants (particulars, empreses, clubs, administracions i associacions, entre d’altres), dels quals 3'5 són d'IRPF. Segons Vidal, les declaracions de renda contenen moltes dades necessàries per a la construcció de la hisenda pròpia, una informació que la hisenda estatal no vol compartir. Ha remarcat que es tracta d'una campanya pacífica com ho va ser la Via Catalana de setembre passat. 

El procediment que es proposa és senzill i es pot seguir per Internet a través del web tributs.cat, ja sigui pel canal ciutadà o pel canal adreçat als professionals, o bé de manera presencial en les oficines esmentades. En el canal online s'han previst sistemes d'identificació  (signatura electrònica) o claus d'accés temporal durant 48 hores i notificades per telèfon mòbil. Per facilitar la feina, el programa permet als professionals que facilitin les dades dels seus clients (amb prèvia autorització) pujar més de 250 declaracions alhora. La presentació de les còpies es podrà fer fins a finals d'any, temps en què estarà operatiu el sistema i, de moment, està pensat per a l'IRPF (i només per a persones amb residència fiscal a Catalunya), però hi ha la voluntat que també es puguin presentar la resta de declaracions empresarials, excepte les de caràcter informatiu. Els dos ponents han insistit que presentar aquestes declaracions no té cap efecte legal i és voluntari, és un acte innocu.



No hay comentarios:

Publicar un comentario