lunes, 20 de enero de 2014

“Com ho fan les millors organitzacions: AVANÇANT”, llibre d’Oriol Amat i Pilar Lloret


No és fàcil crear una empresa, i menys encara aconseguir que sobrevisqui i creixi a mesura que transcorren els anys. El llibre AVANÇANT té com a principal objectiu compartir les estratègies i les tàctiques que expliquen l'èxit de les empreses que aconsegueixen generar més riquesa. La publicació “Com ho fan les millors organitzacions AVANÇANT”, doncs, tracta les claus per sobreviure i créixer en el món empresarial actual, de l’editorial PROFIT. És una obra d’Oriol Amat, catedràtic d'Economia financera i comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra i president del Registre d'Experts Comptables (CGE) i de l'ACCID; així com de Pilar Lloret, economista, especialitzada en anàlisi d'empreses i de riscos, i professora a diverses escoles de negocis.


La vida mitjana de les empreses oscil•la entre els 12 i els 15 anys; mentre que les empreses de la selecta llista "Fortune 500" tenen una vida mitjana de 40 anys. D'això es desprèn l'interès d'analitzar les causes que expliquen que unes empreses visquin més i millor que altres, i que aquestes últimes serveixin d’inspiració per a les que volen perseverar. 

Per avançar, les empreses han de prendre decisions que els permetin trobar i ampliar el seu espai al mercat. En aquest llibre, s’exposen factors clau que contribueixen a l'èxit empresarial i també els factors que afavoreixen que l'èxit es mantingui al llarg dels anys, com ho són bones pràctiques en relació amb l'equip humà en l'empresa, disseny i millora del model de negoci, millores en el model d'ingressos, model de costos i model financer, entre d’altres. També analitza empreses d'èxit principalment catalanes i espanyoles, encara que també es fa referència a exemples d'empreses d'altres països, a més d’analitzar diversos tipus d'empreses d'èxit: start-ups, empreses d'alt creixement, empreses centenàries. 

Estructura del llibre
El llibre es distribueix en set capítols. El capítol 1 està dedicat a les persones, especialment a les que lideren les organitzacions. També es tracta el tema de la cultura d'empresa.

El capítol 2 tracta de l'estratègia que inclou el model de negoci i els canvis que cal introduir. Seguidament, del capítol 3 al 5 es desenvolupen aspectes que permeten millorar cadascuna de les parts del model de negoci (ingressos, costos i finances). El capítol 6 tracta el cas particular de les empreses d'alt creixement i el capítol 7 exposa diverses tècniques que ajuden en l'execució i el control de l'estratègia. Finalment, el capítol 8 es conclou amb diverses reflexions integradores sobre les propostes realitzades al llarg del llibre. En la major part dels temes tractats s'inclouen casos pràctics de diferents sectors amb la finalitat de poder visualitzar millor les propostes de millora proposades. 

En general, es tracta d'un llibre actual, fàcil de llegir i ben estructurat. L'obra ens dóna claus conceptuals per marcar l'estratègia i les polítiques i ens indica com implementar-les. Definitivament, el Col•legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona recomana la lectura de “Com ho fan les millors organitzacions: AVANÇANT”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario