martes, 12 de junio de 2012

Els experts neguen que el rescat bancari estimuli el crèdit a les empreses i a les famílies



Els experts han coincidit que el rescat bancari no servirà per estimular el crèdit destinat a empreses i famílies. Els economistes Oriol Amat, José María Gay Liébana i Guillem López-Casasnovas van participar ahir en una taula rodona sobre la situació econòmica actual celebrada i organitzada pel Col•legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona a l’auditori de l’IDEC-Universitat Pompeu Fabra (UPF). L’acte va comptar amb l’assistència de més 180 professionals de l’assessorament empresarial que van seguir amb interès els arguments dels economistes.

José María Gay de Liébana, professor de la Universitat de Barcelona (UB), va assenyalar que “el rescat no farà que el crèdit torni a fluir ja que les empreses i les famílies no tenen marge per endeutar-se de nou”. A més, va afirmar que “Europa y el FMI demanaran contrapartides que implicaran augment dels impostos, retard  en l’edat de jubilació o acomiadaments en el sector públic”.

D’altra banda, Guillem López-Casasnovas, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), considera que “els fons europeus no seran suficients per a reactivar el crèdit, tot i que són condició necessària”. També va assenyalar que “el Govern s’ha equivocat en culpabilitzar en excés al Banc d’Espanya”

L’economista Oriol Amat, professor de la UPF, per la seva banda, ha assegurat que “el rescat bancari és positiu, però que Espanya l’ha d’acompanyar d’un pacte d’Estat per realitzar les reformes estructurals que l’economia espanyola requereix”.

Per a Eduard Soler, decà del Col•legi dels Empresistes que agrupa a més de 1.800 professionals de l’assessorament empresarial, apuntà que “el Govern hauria d’haver demanat abans ajuda per a restaurar la confiança en el sistema financer”.

Ajuda amb condicions 
En opinió de José María Gay, “Europa i el Fons Monetari Internacional, no posaran a disposició d’Espanya 100.000 milions d’euros sense exigir contrapartida i sense imposar un sever control sobre les nostres finances públiques i la nostra economia”.

Enfortiment de l’euro 
Pel professor Oriol Amat, “l’ajuda financera representa un pas cap endavant en la construcció d’Europa i un enfortiment de l’euro”. Per a Oriol Amat, “els riscos del rescat bancari per l’economia espanyola seran reduïts si Espanya compleix amb els seus compromisos amb la Unió Europea en matèria de dèficit públic”.

Excessiva lentitud del Govern 
D’altra banda, Oriol Amat ha manifestat que “Espanya ha estat excessivament lenta i poc flexible en la introducció de les mesures que necessita l’actual context”. Segons l’economista, “la crisi ha posat de manifest que els països que han estat més flexibles en la presa de mesures per transformar el seu sistema financer i del benestar, són els que abans han superat la crisi”. Per la seva part, Guillem López-Casasnovas, assegura que “la manca d’una reacció política a la crisi econòmica i la inexistència d’una expectativa favorable per a una regeneració del model econòmic, ha acabat podrint tot el sistema, inclòs el financer”.

Improbable ‘corralito’ 
José María Gay ha afirmat que “Espanya ara mateix té l’euro com a moneda i l’àmbit protector de la Zona Euro és sòlid, comptant a més amb la llarga ombra del BCE”.

Error d’augmentar l’IVA 
Segons José María Gay, “serà un error augmentar l’IVA en context de PIB estancat ja que el consum no podrà encaixar un increment de preus, encara que vagi acompanyat de rebaixes en les cotitzacions socials”.

D’altra banda, Oriol Amat ha llançat també un missatge positiu, en afirmar que “tot i que el sistema financer té desequilibris significatius i alguns sectors estan travessant una situació difícil, els sectors que han apostat per la innovació i l’exportació són els que més estan creixent”.



No hay comentarios:

Publicar un comentario